Honduras -17

KSO åkte sommaren 2017 under tre veckor iväg på en forsknings/studieresa till Honduras. Detta genom Operation Wallace. Läs mer om Operation Wallacea på deras egen hemsida här


Vad är Operation Wallacea?

KSO grundades huvudsakligen med en fråga i åtanke. Detta var att möjliggöra studie/forskningsresor, eller kanske mer korrekt benämnt; upplevelser för livet. Genom Operation Wallacea erbjuds detta, och mer därtill.
För att få en inblick i vår resa, så underlättar det om man vet vad Operation Wallacea är.
Operation Wallacea är en Brittisk organisation vars syfte är att bevara och skydda värdefull natur, och jorden i sin helhet.

Operation Wallacea har läger där forskning bedrivs på åtskilliga platser runt om på jorden.

Volontärer, studenter och forskare från hela världen driver rörelsen och tillsammans med de lokala utgör de ett oslagbart team.

Alla parter bidrar, studenter främst genom att assistera forskare i fältstudier och datainsamling, och även på sikt genom att ta del av arbetet och suga till sig den gedigna kunskapen som förmedlas.

Arbetet som Operation Wallacea bedriver skiljer sig aningen från plats till plats. Upplägget och konceptet är dock genomgående;

  • # De har en forskningsplats där något är i behov av att bevaras och skyddas.
    (Vilket all natur på jorden är, men med begränsade resurser så prioriteras vissa geografiska platser)
  • # De har team på plats som utgörs av volontärer, studenter, forskare och lokala som involveras.
  • # De involverar lokalbefolkning och arbetar med ländernas regering, så att en hållbar lösning tas fram.
  • # De inhämtar stora mängder data, observerar, lär sig och bygger upp en bild av hur det de facto ser ut.
  • # Genom datan hittar de sätt att säkra platsens fortsatta existens på.
  • + Under tiden samlas människor, kunskap och erfarenheter utbyts, avhandlingar och examensarbeten skrivs, arter och sammanhang helt nya för vetenskapsvärlden upptäcks, vänskapsband skapas, personer växer och vi gör alla jorden till en plats vi vill vistas på och lämna över till kommande generationer.

Ett exempel är just Cusuco National Park i Honduras som vi besökte. Här finner man ett stort stycke skog som förut hotades av skogsskövling och tjuvjakt. Man har idag etablerat platsen som en erkänd nationalpark, garanterat av landets regering.

Förvaltningen och skötseln av nationalparken finansieras genom att nationalparken kategoriserats under FNs projekt vid namn REDD+, och vidare under National Forest Standard (NFS) antagna "carbon credit" program. I detta programmet kan företag, stater och andra köpa "carbon-credits", för att klimatkompensera och kunna kalla sig klimatneutrala.

Utan denna finansiering hade nationalparken inte fått ekonomiska medel till skötsel, då landet Honduras är ett fattigt land, där mycket annat prioriteras över. Hade parken inte uppmärksammats hade man med stor sannolikhet förlorat hela detta naturområde, inom något decennium. Värt att nämna då är att Cusuco National Park med kringliggande skog och natur i Centralamerika är bland de skogar på jordens med störst biologisk mångfald ekosystem. I denna nationalpark finns det dessutom många endemiska arter alltifrån däggdjur, till malar. Många som alltså bara återfinns här på jorden. Nationalparken är också den enda vattenkällan till de geografiskt närliggande områdena, med över 1,5 miljoner människor i närregionen. Nationalparken är också en del av det som i folkmun kallas "jordens lungor", den binder tonvis med koldioxid, något som vid skövling skulle frigöras. Denna skog är helt enkel av betydelse! 


Varför åkte vi?

Varför åkte vi? Om inte det ovanstående räckte, så är här ett urplock;
Ett ovärderligt tillfälle att få uppleva forskning "på marken" i form av fältstudier, undersökningar och datainsamling av alla de slag!
En chans till att vidga sina vyer, se och uppleva något som verkligen skiljer sig från vår vardag.
En perfekt kombination av en häftig upplevelse och datainsamling för examensarbete!
Det var några av våra anledningar. Varför åker du?


Resans innehåll?

Nedan kan ni se ner det program vi deltog i under vår vistelse i Honduras. 
Efter den långa resan tvärs över atlanten inledde vi resan med en vecka i Cusuco National Park, en nationalpark i nordvästra Honduras, där lägren vi vistades i är belägna på ca 2000 m.ö.h. Veckan delades upp så att vi spenderade ungefär halva tiden i det s.k. "base camp" och andra halvan i ett av deras tiotal mer avlägsna läger, även kallade "satellite camp". Om det nu kunde blir mera avlägset än vad det redan var.

Efter djungelveckan begav vi oss ut till den Karibiska ön Utila, där vi spenderade en vecka fullspäckad med dykning och fältstudier i marint tema!

Detta är väldigt ytligt berört, själva upplevelsen går inte att omfamna i text, man kan bara skriva så mycket..
Reaktioner och upplevelser är att vänta i bloggen.

Nedan kan ni se de dagliga scheman vi följde. Från vänster till höger; base camp, satellite camp & Utila.



Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång